Precis som inom alla andra branscher så får webbdesignbranschen inte allt för sällan sina egna modeord som alla pratar om. Vissa av dessa är mindre viktiga och kanske överhajpade, detta är inte fallet för responsiv webbdesign.
Vad är responsiv design?
När internet till en början började komma till mobiltelefoner så gjorde det detta genom en helt egen standard för hemsidor. Systemet kallades WAP och koden som sajterna programmerades i kallades WML, Wireless Markup Language. Nästa steg i mobilhemsidornas evolution var dedikerade mobilsajter som hade en helt egen adress. Detta gjorde att man kunde göra en helt ny design, helt och hållet anpassad för en mobilskärm. Problemet med detta var dock att det började dyka upp en stor mängd duplicerat innehålla på internet och sidor med mycket innehåll blev riktigt svåradministrerade. Lösningen på detta problemet finner vi i just responsiv webbdesign.
När kan producerar en responsiv hemsida tar man nämligen och gör så att den kan forma om sig själv efter enheten som visar den. Om sajten visas på mobilen så kan den alltså se helt annorlunda ut än om man ser den på en stor skärm trots att det egentligen är samma sida.
Mobiler och Plattor
Denna möjligheten påverkar som sagt huvudsakligen mobila enheter så som mobiler och surfplattor. Tekniken har kort och gott gjort att internet har blivit bekvämare att använda när man använder någon av dessa enheter vilket man inte minst ser när man tittar på hur populärt enheterna har blivit. Idag så finns det ett otal olika enheter och dessutom tillbehör att köpa online så att man kan få en upplevelse helt och hållet anpassat till sitt egna behov.
Sökmotorer
En annan stor fördel som den responsiva webben har är sökmotorerna mycket enklare kan förstå din hemsida. Det tidigare nämnda duplicerade innehållet gjorde det väldigt svårt för till exempel Google att veta vilken hemsida som faktiskt är ”den riktiga”. Idag har Google dessutom börjat anpassa de mobila sökresultaten efter hur bra en hemsida fungerar i mobilen vilket gör det hela extra viktigt.